Nyheter om Janus munnbindDe siste resultatene som er kommet... (1 av 3)

Publisert: Fredag 27. mars 2020

SISTE NYTT OM

JANUS MUNNBIND

Publisert: 27. mars 2020
De siste resultatene som er kommet på munnbind-testene våre nå i dag, er at vi oppnådde 90 % beskyttelse som beste resultat, med et jevnt snitt på over 80 % beskyttelse. Med andre ord vi er på rett vei. Over helgen testes videreutviklede kombinasjoner av det vi nå har oppnådd. Måtte vi lykkes! Vi følger ordene til Winston Churchill: «Suksess er å gå fra nederlag til nederlag uten å miste entusiasmen».
(Bildet viser ledelsen på Janus, Janne og Arne, på vei for å levere oppdaterte munnbind til lab-testing).Gode resultater på testing av munnbind (2 av 3)

Publisert: Mandag 16. mars 2020
 

Janusfabrikken er ferdig med de første testene av tekstiler til bruk i munnbind. De viser et beskyttelsesnivå på 70 prosent. Standarden (EN 14683) krever 95 prosent. Janus fortsetter å teste med flere nyutviklede strikkestrukturer for å komme enda høyere opp i beskyttelse. Strikketeknikere og tekstilingeniører jobber kontinuerlig med dette.

– Vi gir oss ikke og er allerede i gang med testing av munnbind med enda flere beskyttelseslag, og kombinasjoner, sier administrerende direktør, Arne Fonneland, ved Janusfabrikken.

– Vi er takknemlige for at testene viste såpass høyt beskyttelsesnivå på munnbind, som for oss er ukjent terreng. Helsemyndighetene får beslutte om de ønsker å begynne en produksjon på hittil oppnådd resultat, eller om de ønsker å vente og se om vi oppnår 95 prosent. Vi følger utelukkende deres råd, sier han.

Rask reaksjon

Helseminister Bent Høie ba 3. mars om hjelp fra Norsk industri vedrørende produksjoner av verneutstyr til helsemyndighetene.

– Dagen etter tok vi kontakt med Norsk Industri og tilbød vår hjelp – om vi kunne lage munnbind. Dog har vi aldri laget det før, men i en krisesituasjon må man hjelpe og prøve og være kreativ. Kan tettstrikket ull fungere? Samme dag ble vi kontaktet av Helsedirektoratet, som takket og meldte at det skulle opprettes en næringskontakt, sier Fonneland.

Helsedirektør Bjørn Guldvog holdt en pressekonferanse 5. mars. Her ble initiativet til Janusfabrikken nevnt.

Sendt med ekspress

– Samme kveld ble vi oppringt av Sykehusinnkjøp og fikk melding om standarden som kreves for å lage munnbind. Fredag 6. mars ble testen til helsemyndighetene bestilt i Sentral-Europa. Alt materiell var mottatt tirsdag 10. mars hos laboratoriet. Alt ble sendt med ekspressforsendelse og det ble bestilt ekspressbehandling, med ønske om prioritet, forteller han.

Janusfabrikken har sendt ned syv ulike materialkombinasjoner til testing. Det som er testet først er munnbind i tre lag i to materialtyper som kan kokes og gjenbrukes.

– Vi ante ikke om dette ville kunne fungere, men vi må i hvert fall prøve. Parallelt med at dette akutt-prosjektet kom ut i det offentlige rom, så opplevde vi hjerteskjærende henvendelser fra hele landet. Mennesker som er dypt fortvilet og redde, og som naturlig nok ønsker å beskytte seg, både privat og på arbeidsplassen, sier Fonneland.

 
 
 
woman avatar

Janusfabrikken og munnbind (3 av 3)

Publisert: Mandag 9. mars 2020

VIKTIG INFO! Janusfabrikken AS får nå en rekke henvendelser om munnbind og ansiktsmasker, både fra firma og privatpersoner, i inn- og utland. Via mediene er det nå kjent at Janusfabrikken har svart på en konkret oppfordring fra helseminister Bent Høie til norsk industri, om å bidra til å produsere klær, masker og utstyr som kan beskytte helsepersonell mot smitte (3. mars, lenke under). Janusfabrikken har sagt at at vi kan produsere ansiktsmasker for flergangsbruk, hvis det kan hjelpe og dersom det gir tilstrekkelig beskyttelse. Vi har laget noen prototyper som er sendt til testing i et internasjonalt anerkjent test-institutt. Før vi får godkjenning fra dette test-instituttet, kan vi ikke produsere munnbind eller ansiktsmasker som gir korrekt beskyttelse av helsepersonell. Ytterligere informasjon blir gitt så snart vi har noe å fortelle.

Les mer her