Ull er omsorg

 
– Det går opp for flere og flere at det er god omsorg å kle babyen i klær laget av myk merinoull. Ullfibrene sørger for å regulere kroppstemperaturen på en unik måte, sier Marianne Michaelsen, som leder forsknings- og utviklingsavdelingen ved Janus.

Vår over 120 år gamle undertøysfabrikk opplever en stadig økende etterspørsel etter ullplagg til baby. Babykolleksjonene utvikles i tråd med tidens krav til design og funksjonalitet.

- Janusfabrikken har produsert undertøy siden 1895, vi har gjennom generasjoner opparbeidet oss en unik kompetanse, spesielt på ullundertøy. Det viser seg at mange babyforeldre har fått øynene opp for merinoullens kvaliteter, sier Michaelsen. I tillegg til å holde barnet varmt, tar ullfibrene opp fuktighet uten at huden kjennes fuktig. Selv om barnet blir vått, vil det holde varmen bedre sammenliknet med andre klesfibre.

Ull puster

Michaelsen vektlegger at ullplagg også er luftigere og puster bedre enn bomull og kunstfibre. –Vi har et økende salg av ullundertøy til barn om sommeren, nettopp på grunn av dette, vi kaller den kvaliteten Janus Lightwool. Mange kler for eksempel babyen i ull under opphold i Syden. Grunnen er at ull innest mot huden regulerer babyens temperatur på en helt unik måte. Plagget føles tørt og lunt. Bomull derimot, trekker til seg fuktighet, og barnet blir klamt og kan begynne å fryse.

Michaelsen understreker at ullundertøyet i dag er lett å hanskes med hjemme. Ofte trenger ulltøy ikke å vaskes i det hele tatt, det holder å lufte det og bruke det igjen. Men er det ordentlig skittent, kan ulltøy vaskes på 40 grader i vaskemaskin – på ullprogram. Du må bare være nøye med å bruke flytende vaskemiddel. Ullundertøy bør lufttørkes og tørker raskt.
 
Kvalitet avgjørende

Michaelsen forteller at ullen som brukes til undertøy, stammer fra merinosauen, som beiter i et annet klima enn vårt.

– Kvaliteten på råmaterialet er helt avgjørende. Våre ingeniører ser etter det beste garnet på markedet. Dette fører til at vi må betale litt mer, men det har vi igjen i plaggets etterbehandling og varighet. Det blir som å lage en god middag, råvarene er viktig.

Janus lager ullklær til baby helt ned til størrelse 50, og opp til størrelse tre år. Den store etterspørselen fra nybakte foreldre, har inspirert til å utvide kolleksjonen med mange ulike kvaliteter. Janus lager ull til baby både i Krinkelull, Janus Lightwool, ull med mønsterstrikk (jacquard), vanlig ribbkvalitet og interlock-kvalitet.